More
    AcasăResurseGhidul Supravieţuitorului de Cancer

    Ghidul Supravieţuitorului de Cancer

    Societatea Europeană de Oncologie Medicală și de Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer a elaborat Ghidul Supraviețuitorului de Cancer (tradus și în limba română) – un compendiu de 70 de pagini de informații și sfaturi care explorează viața post-cancer a pacientului și a familiei sale.

    Pornind de la realitatea faptului că supraviețuirea este o experiență unică și continuă, diferită pentru fiecare persoană în parte și pentru cei care îi sunt alături, ghidul oferă indicații pentru a ține o fișă medicală personală/un plan de îngrijire, dar și informații despre instrumentele de sprijin disponibile pentru a face față noii realități, despre viața după tratamentul inițial, despre sănătatea preventivă și îngrijirile ulterioare. Un capitol este dedicat inventarierii efectelor secundare ce pot apărea în urma tratamentelor anticancer, dar și prevenţiei și depistării recidivei.

    „Este esențial să reveniți, pe cât posibil, la aspectele importante ale vieții de dinaintea
    diagnosticului de cancer și să găsiți noi modalități de a duce în continuare o viață satisfăcătoare” – iată miza documentului. Pe lângă informațiile brute, care ar trebui să vină doar ca o completare la cele oferite de medicul curant, ghidul explorează schimbările din relaţia cu familia, detalii despre viaţa sexuală și fertilitatea de după cancer sau reluarea activităţii profesionale.

    Planificarea supravieţuirii înseamnă de cele mai multe ori și instrumente, iar acest ghid este cel mai bun instrument pe care pot să îl ofer pentru supravieţuitori și pentru persoanele care supravieţuiesc împreună cu ei”, a declarat Degi Laszlo Csaba, directorul Societăţii Internaţionale de Psiho-Oncologie (IPOS). Medicul subliniază faptul că sprijinul psihosocial a fost neglijat mult timp în tratamentul pentru cancer, „chiar dacă datele ne arată că între 30% şi 50% dintre supravieţuitorii de cancer suferă de distres oncologic suficient de semnificativ pentru a justifica intervenţia psiho-oncologului”.

    Tocmai din acest motiv, noi, la ARDCEL, am dezvoltat programe gratuite prin care oferim asistență și suport psihologic pacienților cu boli hematologice internați la Spitalul Colțea (compartimentul transplant medular) și la Institutul Clinic Fundeni (Pediatrie II), familiilor acestora, dar și medicilor curanți!

    ***

    Aproape 84.000 de cazuri noi de cancer s-au înregistrat în România în 2018 (în condiţiile în care aproape 51.000 de bolnavi mor anual din cauza acestei afecţiuni), iar incidenţa și mortalitatea legate de cancer sunt în creștere faţă de 2012, a arătat Global Cancer Observator, platforma cu cele mai actualizate date despre cancer la nivel global.

    Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul pulmonar (13,6%), urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%), potrivit Globocan. Acestea sunt cele 10 tipuri de cancer cu cea mai mare incidență în România și ele reprezintă aproape 70% din totalul cazurilor de cancer.

    Conturi Bancare

    ING BANK - RON:

    RO75INGB0000999909945747

    ING BANK - EURO:

    RO32INGB0000999914012179

    BCR - RON:

    RO72RNCB0067142282350001

    Abonează-te la Newsletter

    Proiectele Noastre

    Eroii Nostri

    Resurse