Recent ARDCEL a stat de vorbă cu Ioana și Ștefan, doi studenți la medicină, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care au avut ocazia să exploreze lumea donării de celule stem hematopoietice în timpul unei vizite la București. Această experiență nu doar că le-a îmbogățit cunoștințele teoretice, dar le-a oferit și o perspectivă practică asupra procesului de donare și de transplant.
Ne-au povestit despre activitățile la care au participat, atmosfera întâlnirilor și impactul pe care l-au avut aceste experiențe asupra lor. De asemenea, ne-au împărtășit momentele care i-au marcat și discuțiile interesante pe care le-au purtat cu profesioniștii din domeniu.
Acești tineri pasionați sunt motivați de dorința de a face o diferență în viețile pacienților
hematologici, iar povestea lor este un exemplu despre cum implicarea activă poate transforma cunoștințele în acțiuni concrete.
”Dorința mea să mă implic activ în zona donării de celule stem hematopoietice rezidă din rațiuni personale. Bunicul meu a suferit de o boală onco-hematologică ce putea sa primească tratament cu celule stem, însă pentru el nu s-a găsit un donator neînrudit compatibil. Așă că am făcut acest lucru misiunea mea, cât mai puține familii să simtă deznădejdea, când, după luni de așteptare, răspunsul nu apare.
Când am observat în facultate că în cadrul SSMI există un proiect adresat cauzei, a fost clar că vreau sa mă implic, inițial în calitate de voluntar, apoi drept coordonator. Prin această conjunctură am făcut cunoștință cu echipa ARDCEL, care ne susține, în demersurile mele și ale lui Ștefan, în proiectul Donează Celule Stem.
Din punct de vedere teoretic cunoșteam ce presupune donarea. Curioși din fire, a fost o mare bucurie să putem veni la București, să vedem și să aprofundăm procesul la spitale precum Colțea și Fundeni. Atât eu cât și Ștefan am văzut perioada verii ca pe un moment perfect să punem în practică ce am învățat un an întreg universitar, așa că am alocat timp practicii de vară”, ne-a povestit Ioana.
La ce activități sau evenimente ați participat în timpul vizitei la București?
Ioana: În cadrul vizitei noastre am avut prilejul să vedem RDVCSH, Centrul de Transplant Sangvin, secția de transplant celule stem a spitalului Colțea și a spitalului Fundeni. A fost o mare plăcere să facem cunoștință cu persoanele implicate în procesul de donare și transplant, care, desigur, și-au pus accentul profund în mintea și inima noastră prin munca și implicarea lor. A fost extrem de important pentru noi să vedem impactul pe care îl are proiectul nostru la nivel regional și să înțelegem că deși suntem o mică rotiță, punem în mișcare și dăm startul unui proces amplu.
Ștefan: Pe lângă partea „didactică” a vizitei, eu și Ioana ne-am bucurat de parcurile Bucureștiului, câteva muzee și un show spectaculos la fântânile arteziene din Piața Unirii.
Cum a fost atmosfera și ce ați învățat din această experiență?
Ioana: Mediul de la București a fost extrem de prietenos, echipa ARDCEL ne-a făcut imediat să ne simțim ca într-o familie, persoane pe care le întâlneam pentru prima dată în realitate se simțeau ca niște prieteni vechi, pe care ți-e drag să îi revezi. Din acest motiv dorința de a deveni voluntari în cadrul ARDCEL a fost extrem de simplu de luat.
Ștefan: Atmosfera alături de colegii de la ARDCEL a fost foarte frumoasă și primitoare. Cel mai drăguț moment petrecut împreună a fost prima ieșire în grup pentru a ne cunoaște, unde am povestit diverse lucruri despre noi și despre ideile mele și ale Ioanei legate de proiectul nostru. În cadrul vizitelor de la spitale, centru și registru am învățat extraordinar de multe lucruri despre transplantul de celule stem, atât auto cât și alotransplant, fapt ce ne face și mai calificați să împărtășim, la rândul nostru, aceste informații populației generale. Un alt subiect foarte interesant a fost managementul pacienților cu boli oncologice din spectrul hematologic unde ne-a fost povestit tot procesul prin care trece pacientul: de la internare, la pregătirea transplantului și în final procesul de recuperare al pacientului. Nu în ultimul rând, ne-a fost prezentat tot parcursul donației de celule stem de către personalul Băncii de Celule Stem.
Ce v-a plăcut cel mai mult în timpul vizitei la București?
Ioana: Conștientizăm că ceea ce am putut vedea în cadrul vizitei la spitale nu este la îndemâna oricui, lucru pentru care ne-am simțit onorați și am prețuit timpul petrecut alături de medici și asistenți. Aceștia ne-au explicat cu mult drag și extrem de minuțios întregul proces, fapt ce ne ajută pe mine și pe Ștefan la pregătirea voluntarilor noștri. Unul din momentele mele preferate a fost să vedem cum decurge procesul de afereză la un pacient la care urma să se desfășoare un autotransplant. Interesată și de partea tehnică, m-a fascinat să văd aferezorul și tot mecanismul ce stă în spatele lui. De asemenea, mi-au făcut extrem de mare plăcere toate indicațiile primite și cât de complex este procesul de a-i oferi tot sprijinul pacientului.
Ștefan: Cel mai mult mi-au plăcut interacțiunile cu medicii care ne-au prezentat secțiile de transplant și laboratoarele de prelucrare HLA. Datorită discuțiilor libere pe care le-am purtat cu aceștia am reușit, atât eu cât și Ioana, să ne extindem cunoștințele în acest domeniu, lucru care ne ajută atât pe plan profesional, pentru a ajunge doctori buni, cât și pe plan educațional, făcându-ne mai pregătiți să vorbim la rândul nostru despre procesul de donare de celule stem. Unul din cele mai fascinante lucruri pentru mine a fost aparatura din laboratorul de prelucrare a probelor de HLA. Multitudinea de aparate și diversitatea lor a fost uimitoare, însă cel mai spectaculos a fost aparatul de Whole Genome Sequencing.
A fost o activitate sau o întâlnire care v-a marcat în mod special în timpul vizitei și cum v-a influențat? Ați întâlnit alți donatori sau organizații care promovează donarea de celule stem? Ce discuții interesante ați avut și ce ați învățat din ele?
Ioana: Pot spune ca m-a marcat extrem de tare și secția de transplant a spitalului Colțea. Am putut să mă uit printr-un gemuleț la o doamnă care abia cu câteva zile în urmă a primit transplantul de celule stem. Să o văd așa de fragilă, dar și realizarea că în condițiile în care transplantul e o reușită, acea pacientă primește o nouă șansă la viață, mi-a oferit o dorință de muncă și o motivație deosebită să mă dedic și mai mult. Foarte atent la detalii și pasionat de ceea ce înseamnă munca din spatele fiecărui grefon de celule stem, Ștefan s-a bucurat de experiența oferită de cei de la Banca de Celule Stem, care ne-au arătat cum se prelucrează produsul obținut. Se ascunde așa de multă muncă în spatele fiecărui transplant și faptul că luăm parte la acest proces este deosebit.
Ștefan: Discuția care m-a marcat în mod special a fost cea cu șefa Secției de Transplant Medular a spitalului Fundeni. În urma dialogului am descoperit și am învățat multe noutăți din domeniul transplantului, fapt ce mi-a dat o încredere imensă pentru viitorul terapiei bolilor hemato-oncologice. Printre altele am discutat și de viitoare terapii cu celule stem în alte sfere medicale și posibila utilizare curativă a acestora, lucru care pe mine m-a intrigat.
Ioana: Ne bucurăm ca munca depusă ca studenți la Facultatea de Medicină să fie însoțită de activități în acest domeniu, care este încă extrem de puțin cunoscut populației generale. Ne ocupăm cu mult drag și ne dăruim o parte din timpul liber atât popularizării conceptului, cât și îmbogățirii bazei de date la nivel regional, astfel încât viitorii noștri pacienți să poată spera la o nouă șansă la viață.