More
  AcasăDonatoriAttila Truszkai – De la vânzător la super-erou e doar un pas...

  Attila Truszkai – De la vânzător la super-erou e doar un pas mic

  Viața reușește de multe ori să ne surprindă plăcut când sperăm mai puțin, prin oameni de la care ne așteptăm mai puțin. Câți dintre noi ar vedea în vânzătorul de la McDonald’s un adevărat erou? Un om care a salvat viața unei copile într-o luptă grea și nedreaptă cu leucemia?

  Și totuși, acest om există. Attila Truszkai este un tânăr de 28 de ani, din Oradea, și, totodată, cel de-al zecelea erou al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. Și al nostru tuturor.

  Attila s-a înscris în baza de date a donatorilor de celule stem hematopoietice anul trecut, la Centrul de transfuzii din Oradea, unde venise să doneze sânge pentru o colegă de serviciu. Când asistentele de acolo i-au povestit despre cum un gest atât de simplu ca a dona celule stem poate să salveze viața cuiva, Attila n-a mai stat pe gânduri și a vrut să fie pe lista potențialilor salvatori.

  Așa că, un an mai târziu, în momentul când a aflat că viața unei fetițe depinde doar de alegerea sa – a dona sau a nu dona celule stem, Attila a făcut imediat toate investigațiile și tratamentele pentru transplant. Rezultatul a fost uimitor: compatibilitatea dintre el și copilă a fost de 90%. Iar procedura a fost de mare succes.

  Devenit peste noapte un erou, Attila nu vrea să se oprească aici. Vrea să ducă mesajul mai departe și să convingă și alți oameni să se înscrie în Registrul Donatorilor, pentru că lupta cu leucemia este posibilă, dar e nevoie de mulți potențiali donatori pentru ca toată lumea să fie salvată. În prezent, peste 150 de pacienți așteaptă un donator. Iar cazul în care unul dintre cei 40.000 de donatori înscriși în registru să fie compatibili cu unul dintre pacienți, are o probabilitate de 1 la 500.000.

  Altruismul său, provenit dintr-o copilărie frumoasă dar încercată, petrecută la orfelinat, îl face să privească lumea cu mai multă înțelepciune și seninătate. El crede că se poate. Și a demonstrat că se poate. Privat de o familie adevărată, Attila nu vrea ca altcineva să simtă durerea pierderii unui membru al familiei. Iar gestul său minunat a salvat familia micuței care a câștigat lupta cu leucemia.

  Și chiar dacă, potrivit regulilor Registrului, donatorul și primitorul nu se cunosc și nu se vor cunoaște niciodată, legătura dintre cei doi e un miracol și un simbol al faptului că în viață binele învinge atunci când există oameni ca Attila Truszkai.

  Conturi Bancare

  ING BANK - RON:

  RO75INGB0000999909945747

  ING BANK - EURO:

  RO32INGB0000999914012179

  BCR - RON:

  RO72RNCB0067142282350001

  Abonează-te la Newsletter

  Proiectele Noastre

  Eroii Nostri

  Marius Mirea – Eroul din umbră

  Tuturor ne plac poveștile. Mai ales cele în care binele învinge răul. Lucru care se întâmplă, în cele mai...

  Resurse