Tu poți salva următoarea viață!
În fiecare an, mii de copii și adulţi sunt diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, care netratate sunt mortale. Pentru mulţi dintre ei transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă la viață.
Dacă vrei să faci un asemenea gest și să fii donator de celule stem, să știi că e mai ușor decât pare. Nu trebuie decât să te înscrii în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și să donezi o mostră de sânge pentru a intra în baza de date. Ulterior, când un pacient compatibil cu tine va avea nevoie de transplant de celule stem, vei primi un telefon. Tu alegi dacă îi salvezi viața sau nu.
Dar înainte de asta, vrem să ne asigurăm că ai toate informațiile necesare pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Prin urmare, în cele ce urmează vom încerca să răspundem la câteva întrebări de bază, dar nu ezita să intri în categoria RESURSE pentru a afla mai multe informații.
Ce sunt celulele stem hematopoietice?
Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii pentru că stau la baza formării tuturor țesuturilor și organelor. Acestea sunt prezente în organism atât în perioada intrauterină, cât și după naștere, și contribuie la reînnoirea periodică sau la vindecarea țesuturilor și organelor după diverse boli/ traumatisme.
Celulele stem sunt de mai multe tipuri. Cele hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor din sânge: leucocite, hematii și trombocite. Până în prezent, acestea reprezintă singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutică, mii de pacienți fiind transplantați anual cu grefe de celule stem hematopoietice cum sunt grefele de sânge placentar.
Credeam că celulele stem se recoltează doar de la bebeluși?!
Surse disponibile de celule stem hematopoietice pentru obținerea unei grefe de transplant sunt: măduva osoasă, sângele periferic, sângele placentar și sângele din cordonul ombilical. Astfel, celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late. Multă lume confundă măduva osoasă cu măduva spinării din coloana vertebrală, care este formată din structuri ale ţesutului nervos. Nu au nimic în comun una cu cealaltă! În prezent, peste 90% din transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sânge periferic.
Ce boli vindecă celulele stem hematopoietice?
Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
Ce se întâmplă dacă mă înscriu în Registru?
Înscrierea în Registrul Donatorilor nu este egală cu donarea! Înscrierea presupune: o discuție cu persoane specializate care îți vor răspunde la toate întrebările despre procedurile privind donarea și transplantul de celule stem hematopoietice sau securitatea și protecția datelor personale; completarea unui chestionar medical de autoevaluare; recoltarea a 15 ml de sânge pentru analize care includ: determinarea grupei sanguine și Rh, testarea unor boli infecțioase transmisibile prin sânge (hepatita B, hepatita C, HIV/SIDA, sifilis, infecția cu CMV, etc.) și determinarea profilului HLA. O probă de sânge va fi păstrată pentru teste suplimentare de confirmare a compatibilițății.
Pot trece luni sau ani până când o persoană înscrisă în baza de date ar putea fi chemată să doneze celule stem hematopoietice. Există situaţii în care o persoană înscrisă ca donator voluntar nu va ajunge să doneze niciodată. După împlinirea vârstei de 60 de ani, vei ieși automat din baza de date.
Ce se întâmplă dacă sunt compatibil?
În cazul în care ești selectat ca fiind compatibil cu un pacient, vei fi contactat de către personalul RNDVCSH. Ți se va solicita acceptul de a dona efectiv și ți se va preleva o probă de sânge pentru analizele de verificare. Programarea donării se va face în egală măsură în funcţie de disponibilitatea ta de timp și de necesităţile pacientului. După donare vei rămâne în evidenţele registrului pentru o perioadă de 5 ani și anual ți se va efectua un bilanţ al stării de sănătate.
Donează o șansă la viață!