Tuturor ne plac poveștile. Mai ales cele în care binele învinge răul. Lucru care se întâmplă, în cele mai multe cazuri, datorită unor super eroi cu inimă bună și spirit justițiar.
Când un copil mai are de trăit doar câteva luni din pricina unei boli nemiloase cum e leucemia, când un prieten bun primește aceeași veste în timpul unui control medical de rutină, totul devine brusc nedrept. Ce vină are un biet copil? De ce ni se întâmplă tocmai nouă? Cum aș putea să îi opresc durerea? – sunt întrebări chinuitoare, la care unii au găsit deja răspunsul.
Când oamenii devin eroi
Marius Mirea, un tânăr simplu, de la țară, a dovedit că poveștile cu eroi au fost și vor fi întotdeauna inspirate din viața reală. Cunoscut și ca „primul donator voluntar de celule stem hematopoietice în România”, Marius a inspirat o țară întreagă prin compasiunea lui, dând startul unei noi forme de a salva vieți: donarea de celule stem.
Nu doar românii au fost impresionați de gestul altruist al lui Marius, ci și conaționalii micuței rusoaice de doar 7 ani, căreia i-a salvat viața.
Când tu devii destinul cuiva
Totul a început cu un apel neașteptat al verișoarei lui, care i-a povestit că s-a îmbolnăvit și că, după spusele medicului său, doar celulele stem o mai pot salva. Marius a plecat imediat din satul în care locuia (Lungulețu, jud. Dâmbovița) și a ajuns la Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din București. Fără să stea pe gânduri, s-a înscris în Registru, sperând să îi poată salva viața verișoarei sale. În mod tragic, celulele s-au dovedit a fi necompatibile pentru verișoara sa, iar aceasta nu a găsit în timp util un donator compatibil.
Suferința nu l-a făcut pe Marius să își piardă altruismul și compasiunea, cele două mari valori ale sale. Tânărul a vrut să fie păstrat în baza de date a Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, pentru a ajuta pe altcineva. Iar doi ani mai târziu, când abia împlinise 33 de ani, strigătul de ajutor a venit tocmai din Rusia, de la o fetiță de 7-8 ani, de-o seamă cu fetița lui. Marius a plecat imediat la București, pentru recoltarea celulelor stem care aveau să-i ofere micuței rusoaice a doua șansă la viață. Gândul că poate să ajute pe cineva să trăiască, a bătut orice comoditate, prejudecată, anxietate sau sentimente de indiferență.
„Am zis DA, nu e nicio problemă, donez! Nu mi-a fost frică deloc. Nu am avut nicio problemă după aceea. Eram fix ca înainte. Am vrut să fac un bine, să salvez o viață și nu-mi doream altceva decât să fie sănătos acel copil” (Marius Mirea)
Puterea exemplului pozitiv
Ca tot mai multe povești să se termine cu bine, e nevoie de tot atâția super eroi. Marius Mirea este primul super erou, iar el continuă să scrie istoria donatorilor, o „culegere” de finaluri fericite. Prin exemplul personal, a reușit să inspire o mână de oameni la fel de puternici și altruiști ca el. Printre care și soția sa, care s-a înscris în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) la scurt timp după el.
„L-am încurajat din prima clipă, fără să ne gândim vreunul dintre noi la recompense materiale. M-am înscris și eu în baza de date, dar până acum nu am fost chemată. Aș face oricând ce a făcut soțul meu și sunt sigură că și el ar mai face-o ori de câte ori va fi nevoie!” (soția lui Marius Mirea)
Povestea lui Marius Mirea nu este doar despre faptul că altruismul și compasiunea sunt molipsitoare. Este și o dovadă că aceste două virtuți au puterea de a salva vieți. Și, nu în ultimul rând, este începutul unei istorii despre supraviețuire și generozitate, în care fiecare donator va scrie câte un capitol cu final fericit.