More
    AcasăProiecteAsistență și suport psihologic - Pediatrie II, Institulul Clinic Fundeni

    Asistență și suport psihologic – Pediatrie II, Institulul Clinic Fundeni

    De ce?

    Leucemia este un diagnostic greu de dus, mai ales atunci când este vorba de propriul copil. Vei fi prins într-un carusel de emoții cu care nici tu și nici copilul tău nu sunteți obișnuiți și pe care nu știți cum să-l gestionați.

    În momentul internării, copiii experimentează sentimente de furie, teamă, durere, frustrare, anxietate, vină, singurătate pe care, de cele mai multe ori, nu reușesc să le înțeleagă. Tocmai din acest motiv, copiii au cea mai mare nevoie de suport psihologic atunci când sunt diagnosticați cu o astfel de boală.

    Psihoterapeuții au pregătirea necesară pentru a-i ajuta pe copii să accepte felul în care universul lor trece prin schimbări și să înțeleagă de ce este necesar tratamentul și care sunt pașii acestuia. De asemenea, psihologii reconstruiesc universul specific vârstei, de care copiii sunt privați atunci când sunt internați în spital, prin activități care implică jocul în diverse forme.

    Pe lângă copii, și părinții acestora au nevoie de asistență și consiliere psihoterapeutică pentru a face față situației în cel mai bun mod posibil și pentru a reuși să fie alături de copil și să-i ofere suportul de care are nevoie. Nimeni nu se naște pregătit pentru așa ceva și nu este nicio rușine în a recunoaște asta și a cere ajutor!

    Prin proiectul Rainbow ne propunem să oferim în regim gratuit asistență psihologică copiilor și adolescenților care suferă de afecțiuni hematologice, internați în secția Pediatrie II a Institutului Clinic Fundeni, dar și familiilor acestora și cadrelor medicale care se ocupă de ei.

    Obiectivele principale ale acestui proiect sunt:

    • Observarea experienței psihologice și însoțirea pacientului copil sau adolescent în timpul tratamentului și implementarea unei schițe de intervenție psihoterapeutică psihodinamică în faza activă a tratamentului.
    • Asistarea/susținerea cadrelor medicale în efectuarea actului medical prin alcătuirea de întâlniri de grup pentru discutarea încărcăturii emoționale acumulate în timpul tratamentului.
    • Continuarea planului terapeutic după externarea pacientului copil sau adolescent în măsura posibilităților și dorintei familiei și a pacientului.
    • Oferirea unui suport psihologic prin consiliere sau psihoterapie pentru membrii familiei pacientului cu leucemie.

    Cu cine?

    Asistența și suportul psihologic vor fi asigurate de către o echipă de 3 psihologi clinicieni cu formare în psihoterapia psihanalitică a copilului și adolescentului din cadrul Fundației Generația.

    Simona Dumitru (psiholog clinician specialist și psihoterapeut în psihoterapia psihanalitică a copilului şi adolescentului) este coordonatoarea proiectul Rainbow.

    Simona este responsabilă pentru implementarea cu succes a planurilor de intervenție psihoterapeutică și monitorizarea lor; supraveghează desfășurarea proiectului și gestionează echipa de psihologi; este responsabilă pentru managementul zilnic al demersurilor terapeutice, organizațional și conceptual.

    Simona poate fi găsită la numărul de telefon: 0724 792 979.

     

     

    Monica Crăciunescu este psihoterapeut de orientare psihanalitică specializat în psihoterapia psihanalitică a copilului, adolescentului și adultului.
    În cadrul proiectului Rainbow, Monica se ocupă cu programe de psihoterapie psihodinamică pentru pacienți și aparținători, acordând atenție relației părinte-copil, și oferind (la cerere) suport și consiliere psihologică pentru medicii și cadrele medicale de pe secția de Pediatrie II.
    Monica poate fi găsită la numărul de telefon: 0765 495 838.

     

     

    Ioana Nichita este psiholog și psihoterapeut specializat psihoterapia psihanalitică a copilului, adolescentului și adultului.

    În cadrul proiectului Rainbow, alături de Simona și Monica, Ioana oferă consultații psihoterapeutice, sprijin emoțional pacienților (copii și adolescenți) și aparținătorilor acestora. În același timp, oferă sprijin și personalului medical și menține legătură cu medicul curant și cu personalul medical auxiliar pentru a avea o perspectivă mai complexă asupra pacienților și pentru a facilita comunicarea dintre pacienți/aparținători și personalul medical.

    Ioana poate fi găsită la numărul de telefon: 0745 668 242.

     

    Când și cum?

    Fiecare dintre cei trei psihologi petrece câte 2 ore în fiecare săptămână alături de copii, timp în care vor desfășura diverse activități menite să-i ajute să înțeleagă mai bine pașii tratamentului, să-i accepte și să-și îmbunătățească starea generală de spirit.

    Cei doi psihologi și coordonatorul lor vor alcătui un program educațional special gândit pentru a le oferi copiilor internați activități specifice vârstei lor, de care altfel ar fi privați în timpul tratamentelor. Programul va cuprinde activități orientate către joc, serbări ale zilelor de naștere, spectacole de teatru normal sau cu păpuși, lecturi, kinetoterapie, muzică, pictură, lego sau jucării.

    Psihologii vor oferi asistență psihologică și familiei și cadrelor medicale cu care copiii intră în contact, pentru discutarea încărcăturii emoționale care se acumulează în timpul tratamentelor și pentru a-i ajuta pe aceștia să le ofere copiilor atenția și suportul necesare.

    De asemenea, la cerere pacienții vor primi suport terapeutic și după terminarea tratamentelor, pentru a asigura o reintegrare cât mai ușoară și rapidă înapoi în societate.

    Conturi Bancare

    ING BANK - RON:

    RO75 INGB 0000 9999 0994 5747

    BCR - EURO:

    RO87 RNCB 0857 1422 8235 0001

    BCR - RON:

    RO72 RNCB 0067 1422 8235 0001

    Abonează-te la Newsletter

    Proiectele Noastre

    Eroii Nostri

    Resurse