Sănătatea mintală, emoțională și psihică sunt la fel de importante precum sănătatea fizică. Când una dintre ele ne este amenințată, corpul nostru intră în alertă și încearcă să se apere. Dar ce se întâmplă atunci când ne sunt amenințate și sănătatea mintală și cea fizică? Ne putem imagina oare prin ce trece un pacient bolnav de cancer, care urmează un tratament greu, în izolare, în compartimentul de transplat medular al Spitalului Colțea? Cât de greu poate să îi fie să facă față la schimbările fizice care se produc în urma tratamentului și să aibă puterea să-și mențină sănătatea mintală intactă?
Noi, la ARDCEL, am trăit o astfel de experiență. Cu gândul la ce ar putea simți pacienții cu afecțiuni hematologice, care stau în izolare chiar și luni întregi, am dezvoltat programul de consiliere și suport psihologic din compartimentul de transplant medular al Spitalului Colțea, program pe care-l oferim în regim gratuit.
Vă povesteam mai multe despre acest proiect în trecut și, pentru că sănătatea și recuperarea pacienților sunt cele mai importante lucruri pentru noi, ne dorim să îl putem continua cât mai mult timp. Știm câtă nevoie au pacienții de acest sprijin emoțional și psihologic și știm cât de mult poate însemna să aibă o prezență umană cu care pot vorbi, cineva care înțelege prin ce trec. Cineva care îi ascultă când au nevoie doar să se descarce de gândurile negative care îi pot ține în loc și din cauza cărora progresul tratamentului lor are de suferit.
În urma unui transplant medular, pacienții pot petrece de la trei săptămâni la câteva luni în izolare, de aceea este cu atât mai important acest suport psihologic pe care îl oferim, care se desfășoară în cele mai sterile condiții, într-o cameră aseptică. Iar de curând ni s-a alăturat un ajutor de nădejde în acest sens, psihologul Monica Crăciunescu, despre care v-am povestit recent. Ea va asigura acea conexiune umană și emoțională de care pacienții au atât de multă nevoie, îi va asculta și îi va ajuta să găsească în ei puterea să meargă mai departe.