În contextul în care ne aflăm, după aproape doi ani de pandemie, reușim cu greu să mai facem față stresului de zi cu zi. Pentru toată lumea e din ce în ce mai dificil, dar nu ne putem opri din a ne întreba zilnic “cât de dificil este pentru pacienții cu afecțiuni hematologice, care sunt imunodepresivi și care depind de sistemul medical din România?”. Răspunsul este simplu: foarte greu.
De aceea am pornit, în cadrul ARDCEL, programul de consiliere și suport psihologic pentru pacienții din compartimentul Transplant Medular al Spitalului Colțea, București. Vă povesteam mai multe despre acest proiect în trecut, care a pornit ca o încercare de a rezolva izolarea fizică și psihică pe care o simt pacienții cu afecțiuni hematologice.
Pentru că este cu atât mai important pentru ei ca pe toată durata tratamentului lor să aibă acces la o conexiune umană și emoțională, care să-i asculte și să-i motiveze în cele mai sigure condiții, suportul psihologic pe care îl oferim se desfășoară în condiții perfect sterile, într-o cameră aseptică, în care pacientul poate uneori să petreacă de la trei săptămâni la câteva luni.
Dar să ne întoarcem un pic la “izolare”, un sentiment pe care l-am resimțit cu toții în ultimii 2 ani. Tocmai pentru că știm cât de greu e acest sentiment, ne dorim să continuăm proiectul de psihoterapie gratuită pentru pacienții hematologici cât ne vor ține puterile (și buzunarele).
Ne dorim ca ei să aibă acces la cel mai bun tratament atât fizic, pentru a diminua efectele bolii și a grăbi vindecarea și recuperarea totală, cât și psihic, pentru a ușura greutatea emoțională și psihologică cu care se confruntă.
Ne bucurăm că nu suntem singuri în acest demers. Suntem recunoscători pentru implicarea tuturor în acest proiect și în viețile pacienților de la Spitalul Colțea, pentru că orice ajutor contează enorm! Și, pe această cale, o primim în echipă, cu brațele deschise, pe o prietenă mai veche de-ale noastre, doamna Monica Crăciunescu, psihoterapeut de orientare psihanalitică, specializat în psihoterapia psihanalitică a copilului, adolescentului și adultului. A făcut parte din proiectul Rainbow din cadrul Secției de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni, iar acum ni se alătură nouă și Secției de Transplant Medular a Spitalului Colțea, unde va oferi pacienților internați sprijinul emoțional și psihologic de care au atâta nevoie.