De ce?
În clipa în care ești pus față în față cu un diagnostic dur, cum ar fi leucemia, te simți brusc captiv într-un carusel emoțional. Să accepți diagnosticul și să lupți împotriva lui necesită forță și timp, iar, de obicei, acestea lipsesc într-o cursă contra-cronometru. E ușor să cazi în prăpastia emoțiilor negative și să te lași copleșit de furie, teamă, depresie și, în general, de cele mai sumbre gânduri.
Gândul este cea mai puternică forță de pe pământ. Prin tot ceea ce gândim, ne construim viața pe care o trăim. Când ești într-o luptă cu o boală și vrei să câștigi, se spune că psihicul „ține” fizicul. Iar noi știm asta cel mai bine, pentru că mulți dintre noi, membrii ARDCEL, am trăit-o pe propria piele.
Transplantul medular, tratamentul-minune care vindecă boli de sânge maligne sau auto-imune, este un tratament de lungă durată și dificil. Pe lângă efectele secundare care amplifică suferința fizică, acesta poate să afecteze pacientul și la nivel psihic, creându-i stări de frică și neîncredere.
Tratamentul trebuie să se desfășoare în condiții perfect sterile, într-o cameră aseptică în care pacientul poate să stea de la 3 săptămâni până la câteva luni, fără contact cu mediul exterior. Izolarea fizică o trezește și pe cea psihică. Deși e pe drumul cel bun, pacientul este în continuare singur și nevoit să se confrunte cu efectele fizice și psihice ale procedurilor medicale.
Stresul emoțional este inevitabil, iar nevoia ca cineva să-l asculte și să-l încurajeze este deosebit de mare în aceste momente. Astfel am pornit în cadrul ARDCEL programul de consiliere și suport psihologic, oferit în regim gratuit pacienților din compartimentul transplant medular de la Spitalul Colțea, București.
Cu cine?
Monica Crăciunescu este psihoterapeut de orientare psihanalitică specializat în psihoterapia psihanalitică a copilului, adolescentului și adultului.
În cadrul proiectului Rainbow, Monica s-a ocupat cu programe de psihoterapie psihodinamică pentru pacienți și aparținători, acordând atenție relației părinte-copil, și oferind (la cerere) suport și consiliere psihologică pentru medicii și cadrele medicale de pe secția de Pediatrie II.
Monica poate fi găsită la numărul de telefon: 0765 495 838.
Când și cum?
Îmbrăcată în echipament de protecție care îi lasă la vedere doar ochii, Monica vine în vizită în fiecare cameră aseptică a pacienților săi, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a sta de vorbă cu ei, a-i încuraja și a le face așteptarea mai ușoară. Aceștia o cunosc doar după ochi sau după voce, dar o simt ca pe o prietenă veche.
Nimic nu e mai plăcut decât să poți împărtăși cuiva ce ai pe suflet, mai ales când ești izolat săptămâni întregi într-o cameră. Iar faptul că Monica este o persoană calificată, care îi îndrumă cum să facă față stărilor de tristețe și crizelor de anxietate, face din acest proiect unul de suflet, pe care vrem să-l amplificăm la maximum.