De ce?
În clipa în care ești pus față în față cu un diagnostic dur, cum ar fi leucemia, te simți brusc captiv într-un carusel emoțional. Să accepți diagnosticul și să lupți împotriva lui necesită forță și timp, iar, de obicei, acestea lipsesc într-o cursă contra-cronometru. E ușor să cazi în prăpastia emoțiilor negative și să te lași copleșit de furie, teamă, depresie și, în general, de cele mai sumbre gânduri.
Gândul este cea mai puternică forță de pe pământ. Prin tot ceea ce gândim, ne construim viața pe care o trăim. Când ești într-o luptă cu o boală și vrei să câștigi, se spune că psihicul „ține” fizicul. Iar noi știm asta cel mai bine, pentru că mulți dintre noi, membrii ARDCEL, am trăit-o pe propria piele.
Transplantul medular, tratamentul-minune care vindecă boli de sânge maligne sau auto-imune, este un tratament de lungă durată și dificil. Pe lângă efectele secundare care amplifică suferința fizică, acesta poate să afecteze pacientul și la nivel psihic, creându-i stări de frică și neîncredere.
Tratamentul trebuie să se desfășoare în condiții perfect sterile, într-o cameră aseptică în care pacientul poate să stea de la 3 săptămâni până la câteva luni, fără contact cu mediul exterior. Izolarea fizică o trezește și pe cea psihică. Deși e pe drumul cel bun, pacientul este în continuare singur și nevoit să se confrunte cu efectele fizice și psihice ale procedurilor medicale.
Stresul emoțional este inevitabil, iar nevoia ca cineva să-l asculte și să-l încurajeze este deosebit de mare în aceste momente. Astfel am pornit în cadrul ARDCEL programul de consiliere și suport psihologic, oferit în regim gratuit pacienților din compartimentul transplant medular de la Spitalul Colțea, București.
Cu cine?
Irina Drăghici este psiholog clinician în supervizare și terapeut în formare în psihoterapie psihanalitică în cadrul Insight-Asociația pentru promovarea psihanalizei teoretice și clinice.
Este dedicată în întregime pacienților săi, desfășurându-și activitatea în timpul săptămânii la cabinetul ei.
Când și cum?
Ziua de vineri este consacrată în totalitate pacienților de la Spitalul Clinic Colțea. În cadrul întâlnirilor, fiecare pacient primește atenție individuală, iar atmosfera din saloanele de consultație este plină de înțelegere și empatie.
În aceste întâlniri, Irina se dedică pe deplin fiecărui pacient, făcându-se disponibilă atât cât este nevoie, fără a impune intervale prestabilite. Timpul petrecut cu fiecare pacient devine o șansă de a construi o relație bazată pe înțelegere și empatie, unde sensibilitatea și vulnerabilitatea sunt recunoscute și valorizate. Astfel, fiecare ședință devine un spațiu sigur în care pacienții pot explora, discuta și depăși provocările.
Pe Irina o poți găsi la numărul de telefon: 0742 333 001