More
  AcasăProiecteSuport psihologic în compartimentul transplant medular - Spitalul Colțea

  Suport psihologic în compartimentul transplant medular – Spitalul Colțea

  De ce?

  În clipa în care ești pus față în față cu un diagnostic dur, cum ar fi leucemia, te simți brusc captiv într-un carusel emoțional. Să accepți diagnosticul și să lupți împotriva lui necesită forță și timp, iar, de obicei, acestea lipsesc într-o cursă contra-cronometru. E ușor să cazi în prăpastia emoțiilor negative și să te lași copleșit de furie, teamă, depresie și, în general, de cele mai sumbre gânduri.

  Gândul este cea mai puternică forță de pe pământ. Prin tot ceea ce gândim, ne construim viața pe care o trăim. Când ești într-o luptă cu o boală și vrei să câștigi, se spune că psihicul „ține” fizicul. Iar noi știm asta cel mai bine, pentru că mulți dintre noi, membrii ARDCEL, am trăit-o pe propria piele.

  Transplantul medular, tratamentul-minune care vindecă boli de sânge maligne sau auto-imune, este un tratament de lungă durată și dificil. Pe lângă efectele secundare care amplifică suferința fizică, acesta poate să afecteze pacientul și la nivel psihic, creându-i stări de frică și neîncredere.

  Tratamentul trebuie să se desfășoare în condiții perfect sterile, într-o cameră aseptică în care pacientul poate să stea de la 3 săptămâni până la câteva luni, fără contact cu mediul exterior. Izolarea fizică o trezește și pe cea psihică. Deși e pe drumul cel bun, pacientul este în continuare singur și nevoit să se confrunte cu efectele fizice și psihice ale procedurilor medicale.

  Stresul emoțional este inevitabil, iar nevoia ca cineva să-l asculte și să-l încurajeze este deosebit de mare în aceste momente. Astfel am pornit în cadrul ARDCEL programul de consiliere și suport psihologic, oferit în regim gratuit pacienților din compartimentul transplant medular de la Spitalul Colțea, București.

  Cu cine?

  Din luna iunie 2015, Simona Dumitru – psiholog clinician specialist și psihoterapeut în psihoterapia psihanalitică a copilului şi adolescentului – face ca experiența pacienților internați în secția de transplant medular a Spitalului Colțea din București să fie mai puțin dificilă.

  Simona este un membru de bază al asociației ARDCEL, fiind totodată coordonatoarea proiectul Rainbow, prin care asociația noastră oferă asistență psihologică copiilor și adolescenților care suferă de afecțiuni hematologice, internați în secția Pediatrie II a Institutului Clinic Fundeni, dar și familiilor acestora și cadrelor medicale care se ocupă de ei.

  Simona poate fi găsită la numărul de telefon: 0724 792 979.

  Când și cum?

  Îmbrăcată în echipament de protecție care îi lasă la vedere doar ochii, Simona vine în vizită în fiecare cameră aseptică a pacienților săi, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a sta de vorbă cu ei, a-i încuraja și a le face așteptarea mai ușoară. Aceștia o cunosc doar după ochi sau după voce, dar o simt ca pe o prietenă veche.

  Nimic nu e mai plăcut decât să poți împărtăși cuiva ce ai pe suflet, mai ales când ești izolat săptămâni întregi într-o cameră. Iar faptul că Simona este o persoană calificată, care îi îndrumă cum să facă față stărilor de tristețe și crizelor de anxietate, face din acest proiect unul de suflet, pe care vrem să-l amplificăm la maximum.

  „Nu îmi văd decât ochii, dar majoritatea pacienților simt atât de mult nevoia să vorbească, că nu mai contează. Sunt singuri în cameră și nu mai au contact cu exteriorul. Se bucură când îi vizitez. De fiecare dată, îi încurajez să pună în cuvinte ceea ce simt în perioada aceasta, pentru că asta îi face să se simtă mai bine și să le scadă anxietatea”, mărturisește Simona.

  Conturi Bancare

  ING BANK – RON:
  RO75INGB0000999909945747

  BCR – RON:
  RO72RNCB0067142282350001

  BCR – EURO:
  RO66RNCB0067142282350012

   

  Abonează-te la Newsletter

  Proiectele Noastre

  Eroii Nostri

  Resurse