Doctor Alina Tănase, profesor universitar și președintele Societății Române de Transplant Medular, a găsit câteva minute libere pentru a ne povesti despre congresul SRTM și cursul dedicat medicilor de familie pe care îl va prezenta în cadrul congresului alături de noi, cei de la ARDCEL. Ne-a povestit cu o doză realistă de optimism despre un domeniu încă în dezvoltare în România, cel al transplantului medular. Haideți să aflăm mai multe despre aceste terapii celulare și despre cum putem ajuta pacienții care au nevoie de ele, direct de la doamna doctor Alina Tănase.
În perioada 5 – 6 noiembrie 2021, va avea loc congresul Societății Române de Transplant Medular unde, în parteneriat cu SRTM, ARDCEL și Registrul Donatorilor, veți prezenta un curs special creat pentru medicii de familie – ”Ghidul medicului de familie în transplantul medular”. Care credeți că este scopul acestui curs? Ce beneficii și efecte credeți că poate avea?
Activitatea de transplant medular (transplant de celule stem hematopoietice) a crescut foarte mult în ultimii ani, câteva sute de pacienți efectuând o astfel de procedură pe an în cele 6 centre de transplant medular acreditate din România. Pentru fiecare din pacienții care au nevoie de alotransplant (transplant cu celule stem primite de la un donator compatibil), trebuie evaluați donatorii. În acest context, considerăm că medicul de familie poate fi activ implicat în evaluarea acestor pacienți și donatori, reprezentând șansa pacientului de a primi o consultație medicală rapidă, de multe ori salvatoare. Scopul cursului este atât de a familiariza medicii de familie cu specificul acestor pacienți, cât și de a informa despre donarea de celule stem și condițiile de înscriere în Registrul Național al Donatorilor.
Care este mesajul pe care doriți să-l transmiteți medicilor de familie, de ce ar trebui să ia parte la congres și, în special, la acest curs dedicat lor?
De cele mai multe ori, la baza unei reușite medicale, stă colaborarea multidisciplinară. Activitatea de transplant medular a ajuns în punctul în care are nevoie de o colaborare strânsă cu medicina primară.
Care vă este misiunea în calitate de președinte SRTM? Ce vă doriți să realizați din această funcție solicitantă?
Întotdeauna, obiectivele sunt legate de creșterea activității de transplant medular, de introducerea și respectarea standardelor internaționale, de atragerea de tineri specialiști în acest domeniu și, nu în ultimul rând, de încercarea de a informa în permanență despre activitatea de transplant medular.
Ce teme vor fi abordate în cadrul cursului?
Temele au încercat să cuprindă o gamă cât mai largă de informații, de la descrierea etapelor și a procedurii de transplant, la ce înseamnă să fii donator de celule stem, cum să te înscrii în Registrul Național Român al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, până la propuneri de servicii pentru această categorie de pacienți și ce înseamnă vaccinare post transplant medular.
Povestiți-ne în câteva cuvinte ce ar trebui să știe orice cititor al nostru despre transplantul medular și despre donarea de celule stem.
Important este să spunem că transplantul medular este o procedură care reprezintă singura șansă la vindecare pentru multe boli hematologice maligne și non-maligne. Și, dacă exista o șansă, toți pacienții trebuie să o primească. Pentru a putea efectua procedura de alotransplant, avem nevoie de un donator compatibil. Să donezi celule stem nu îți afectează sănătatea, dar poate salva o viață. De la aceste lucruri trebuie să plecăm.
Ce schimbări poate aduce implicarea din timp a medicilor de familie în viețile pacienților cu afecțiuni hematologice?
Accesul rapid, la medicul din apropiere, care poate să trieze complicațiile apărute și să îndrume pacientul, scutindu-l nu numai de drumuri lungi până în centrul de transplant, iar în situația pandemică actuală, asigurându-i condiții optime de minimă deplasare, atât de necesare unui pacient imunodeprimat.
Care sunt așteptările în urma cursului și cum sperați să îmbogățiți un domeniu în mare parte necunoscut publicului larg?
Mă aștept să fie începutul unei colaborări de succes, sunt sigură că putem să îmbunătățim asistența medicală a acestei categorii de pacienți imunodeprimați. Suntem la începutul unei noi ere de tratament, a terapiilor celulare, o altă categorie specială de pacienți, categorie care va trebui atent evaluată și monitorizată. De aceea ne propunem să informăm și să colaborăm strâns cu fiecare medic de familie care are în îngrijire un pacient cu transplant de celule stem hematopoietice.