More
  AcasăResurseRomânul care a inventat imunoterapia pentru limfomul malign

  Românul care a inventat imunoterapia pentru limfomul malign

  Una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume, tratament care a dat rezultate uluitoare în leucemie, unde unul din doi pacienţi sunt vindecaţi după o singură cură, a fost inventat de un român.

  Profesor doctor Adrian Bot a ajuns de la simplu absolvent al Facultății de Medicină din Timișoara să fie un cercetător de talie mondială în biotehnologie, laureat cu echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie – prestigiosul Premiu Galien. Dar una dintre cele mai mari realizări ale sale este imunoterapia pentru limfomul malign, tratament care în 2017 a fost aprobat de FDA, în SUA, iar în 2018 a fost aprobat și în Uniunea Europeană, deși până la ora actuală tratamentul nu este disponibil decât în câteva state europene.

  Yescarta este medicamentul care, odată disponibil la scară largă, va aduce o nouă eră în tratamentul cancerului. În limbaj simplu, această terapie se bazează pe celule îmbunătăţite genetic (CAR T-cells), care odată reintroduse în corpul pacienţilor bolnavi de cancer îi vindecă de leucemie şi alte câteva maladii ale sângelui. Ele sunt administrate o singură dată, după care se multiplică în organism. Iar pentru că celulele sunt prevelate inițial de la pacient și apoi reintroduse înapoi în organism, fenomenul de rejecție dispare.

  Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, Bot a emigrat în SUA în 1994, unde și-a luat doctoratul în medicină și științe biomedicale, la New York University – Mount Sinai School of Medicine. Între anii 1998-2002 a lucrat în San Diego, la unul dintre cele mai mari centre de biotehnologie, după care, până în anul 2011 şi-a continuat cariera în regiunea Los Angeles, la compania MannKind Corporation, unde a ajuns vicepreședinte, conducând Divizia de cercetare și dezvoltare de noi vaccinuri împotriva cancerului. Din 2011, a fost cooptat ca în conducerea Kite Pharma, din Los Angeles (parte a companiei Gilead), care a dezvoltat o tehnologie superioară de programare genetică a sistemului imunitar.

  „Noi putem la ora actuală să reprogramăm celule vii şi ţesuturi, la nivel genetic, să modificăm funcţiile cele mai intime ale organismului omenesc, noi ca şi specie nu mai suntem la cheremul evoluţiei darwiniste. E un moment important în medicină moleculară, dar şi în istoria omului,” spune Adrian.

  Cercetătorul vine de câteva ori pe an în ţară, la Timişoara, unde are părinţii şi un frate avocat și mărturisește că „Deşi am plecat din România fizic în 1994, noi de fapt nu am părăsit niciodată România.”

  Urmăriți toată povestea dezvoltării tratamentului revoluționar, spusă chiar de Adrian Bot, AICI.

  Conturi Bancare

  ING BANK - RON:

  RO75INGB0000999909945747

  ING BANK - EURO:

  RO32INGB0000999914012179

  BCR - RON:

  RO72RNCB0067142282350001

  Abonează-te la Newsletter

  Proiectele Noastre

  Eroii Nostri

  Resurse