Profesor doctor Benedek Istvan, fostul şef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Mureş și pionier în domeniul hematologiei la noi în țară, s-a stins din viață marți, pe 1 septembrie, din cauza unor complicații apărute în urma contractării virsului COVID-19. Profesorul avea să împlinească 72 de ani în luna octombrie.
Deși se pensionase, profesorul Benedek continua să vină zilnic la clinica de hematologie, unde la începutul lunii august, 11 cadre medicale au fost diagnosticate cu Covid-19, printre care și Benedek. Clinica a fost închisă, iar medicul a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, unde a și încetat din viață.
Pe lângă implicațiile sale politice în comunitate, mai apreciate de unii decât de alții, trebuie menționat că profesorul Benedek a avut o carieră medicală stelară și a fost autorul a multiple premiere medicale la noi în țară. Benedek a realizat primul transplant de măduvă la un pacient adult în urmă cu 19 ani. Tot el a făcut aceeaşi procedură pentru prima dată la bolnavi cu leucemie acută.
Sub conducerea sa, la Secţia Clinică de Hematologie a fost înfiinţat Compartimentul de Transplant Medular, iar mai târziu, tot în premieră naţională, a fost înfiinţată prima selecţie imunomagnetică de celule stem, pentru evitarea contaminării celulelor stem cu celule leucemice, canceroase. Sub coordonarea dr. Benedek s-a reușit tratarea cu ajutorul transplantului de măduvă a unui bolnav cu scleroză multiplă, dar şi a unui suferind de boală autoimună.
Prof. dr. Alina Tănase, managerul Centrului de Transplant Medular de la Institutul Fundeni și președintele Societății Române de Transplant Medular, a vorbit pentru DC Medical despre ce înseamnă această pierdere pentru lumea medicală: „A fost unul din fondatorii transplantului medular în România. În 2001 s-a început în toate cele trei centre: București, Timișoara și Târgu Mureș, s-au început procedurile de transplant și dânsul a condus programul de transplant începând de atunci… De-a lungul timpului, fiecare centru a încercat să facă mai multe tipuri de proceduri, să încerce să facă procedura în mai multe boli, la Târgu Mureș s-a început de exemplu transplant medular în scleroza multiplă și în bolile autoimune. Ei au deschis acest drum în România, o mulțime de lucruri și de proiecte au fost derulate împreună cu profesorul Benedek. Pentru lumea medicală e o pierdere mare, iar pentru noi, ca și comunitate medicală mică, a fost absolut special”, a spus ea.
Claudiu Puiac, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, spune că: „Sunt sigur că de acolo sus ne va privi şi va avea grijă ca şcoala de hematologie să se dezvolte.”
În urma evenimentului nefericit, consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior, a propus Consiliului Local să se întrunească în şedinţă extraordinară pentru a-i decerna titlul de cetăţean de onoare al municipiului: „La despărţire, ca un ultim gest de preţuire, rog Consiliul Local Târgu Mureş să se întrunească în regim de urgenţă pentru a-l declara Cetăţean de Onoare post-mortem al Municipiului Târgu Mureş pe reputatul şi regretatul nostru profesor Benedek István. Acest om a fost, într-adevăr, modelul târgumureşeanului pe care ni-l dorim cu toţii, excelând atât în profesie, cât şi în conduită. Ziua de azi nu contează electoral. Ziua de azi este pentru el. S-ar bucura să ne vadă, măcar azi, pentru o clipă, împreună”, a arătat Claudiu Maior după pierderea alegerilor locale de către primarul în funcție.