More
    AcasăResurseCe știm despre celulele stem hematopoietice - CSH

    Ce știm despre celulele stem hematopoietice – CSH

    Cu siguranță ați văzut cel puțin o reclamă la o bancă de celule stem. Toți părinții sunt încurajați să facă „un depozit” la nașterea celui mic, ca un alt soi de asigurare de viață. Poate că nici nu ați auzit vorbindu-de despre celule stem în alt context. Atunci, pe bună dreptate ați putea să vă întrebați dacă e vorba de un trend care o să facă un gol serios în buzunar sau de o investiție smart în sănătatea pe termen lung.

    Motivul pentru care celulele stem reprezintă un interes în medicina actuală se datorează potențialului lor de a regenera și repara țesutul deteriorat din organism. Conform specialiștilor din domeniu, cercetarea în domeniul celulelor stem ar putea aduce cea mai importată revoluție în medicină după antibiotice.

    La momentul actual, celulele stem sunt considerate a fi componentele de bază ale vieţii, fiind principalele componente tisulare ale organismului în formare, în primele etape ale dezvoltării. Spre deosebire de alte celule din corp, care prin diviziune pot naște doar celule identice cu ele însele, celulele stem sunt nespecializate, multipotente și reprezintă sursa celulară de la care se diferențiază toate tipurile de celule specializate existente la nivelul țesuturilor și organelor (ex. țesutul nervos, țesutul muscular, țesutul osos etc.).

    Ele se pot dezvolta în oricare din cele 220 de tipuri de celule prezente în corpul uman și se pot auto-genera și multiplica de nenumărate ori. Se formează încontinuu și ne reînnoiesc permanent sângele, măduva oaselor și sistemul imunitar. Datorită capacității extraordinare de a crea noi țesuturi atunci când se divid și se dezvoltă, potențialul terapeutic teoretic este enorm. În practică, doar un anumit tip de celule stem și-a dovedit valoarea terapeutică, deocamdată.

    Este vorba despre celulele stem hematopoietice, care asigură formarea liniilor celulare sangvine, respectiv a globulelor roșii (hematiilor), a globulelor albe (leucocitelor) și a plachetelor sangvine (trombocitelor). Spre deosebire de acestea, celule stem mezenchimale reprezintă sursa dezvoltării diferitelor structure tisulare și organice (ex. țesutul nervos, țesutul cardiac, țesutul muscular, țesutul osos). În prezent, terapia de regenerare tisulară și organică care se bazează pe utilizarea celulelor stem mezenchimale se află în stadiul de experiment.

    În organismul adult, populat de celule specializate, celulele stem adulte se regăsesc într-un număr mic și constituie sursa pentru reînnoirea periodică a elementelor figurate ale sângelui, a tegumentului și mucoaselor. Cele mai multe celule stem hematopoietice se află în măduva osoasă (măduva oaselor late), dar unele se găsesc în sângele periferic. În schimb, în sângele placentar concentrația celulelor stem este semnificativ mai mare.

    Iar pentru că prevenția este întotdeauna mai eficientă decât tratarea, mai ales în cazul afecțiunilor care pot pune în pericol viața copilului sau a viitorului adult, părinții au acum posibilitatea de a stoca la naștere celule stem în bănci specializate. Însă, orice persoană poate dona celule stem până la vârsta de 60 de ani, dacă sunt îndeplinite anumite condiții de sănătate.

    Celulele stem hematopoietice sunt folosite în mod special în tratamentul unor boli grave precum leucemii acute și cronice, disfuncții ale maduvei osoase, cancere limfatice, defecte în sinteza hemoglobinei, anemii, tulburări de coagulare a sangelui, boli congenitale, boli ale sistemului imunitar, tumori solide, boli metabolice ereditare, dar lista de aplicații totale nu este cunoscută în prezent. Spre exemplu, medicii de la Universitatea Duke realizează cure de tratament pentru copii cu afecțiuni din spectrul autist, cu efecte surprinzător de promițătoare.

     

    Conturi Bancare

    ING BANK - RON:

    RO75 INGB 0000 9999 0994 5747

    BCR - EURO:

    RO87 RNCB 0857 1422 8235 0001

    BCR - RON:

    RO72 RNCB 0067 1422 8235 0001

    Abonează-te la Newsletter

    Proiectele Noastre

    Eroii Nostri

    Resurse