Când suntem bolnavi, ultimul lucru la care ne gândim și pe care am fi dispuși să îl facem este activitatea fizică. Epuizarea psihică și fizică care intervine mai ales în bolile oncologice, de multe ori ca efect direct al tratamentului, este reală și nu poate fi neglijată. În același timp însă, nu trebuie neglijate nici beneficiile directe ale unui program personalizat de fiziokinetoterapie.
Multe se cunosc deja despre beneficiile exerciţiilor fizice pentru menţinerea sănătăţii organismului, însă de cele mai multe ori sportul este văzut ca o metodă preventivă pentru diverse afecţiuni, printre care și cancerul. Există însă și o altă abordare care se încearcă în prezent. La centrul de cercetare Exercise Medicine Research Institute, din Perth, Australia, medicii oncologi au îndrăznit să propună să nu se mai aștepte până când pacienţii devin prea slăbiţi pentru a-i reabilita prin sport, ci să se intervină concomitent cu o rutină de exerciţii personalizată în funcţie de boală și de capacitatea fizică a fiecărui pacient.
„Dovezile sunt atât de puternice în prezent, încât pacienţii merită acest remediu”, spune profesorul Robert Newton, referindu-se la exerciţiile fizice. „Mușchii produc substanţe chimice care omoară celulele canceroase”, explică el. În acest moment, cel puţin două echipe de cercetători din Suedia și Danemarca conduc studii similare celui condus de profesorul Newton, care vizează rezultatele terapiei personalizate prin sport în afecțiunile oncologice.
Desigur, kinetoterapia include gimnastica medicală dar nu se rezumă la asta, ci presupune un ansamblu de programe, tehnici și principii de structurare gândite pentru un scop profilactic, terapeutic, recuperator și compensatoriu.
În general, beneficiile kinetoterapiei sunt multiple, de la efectele pozitive asupra capacității cardiovasculare, reeducarea respiratorie, refacerea forței musculare și creșterea rezistenței la efort, la corectarea posturii corpului, îmbunătățirea funcțiilor de coordonare, control și echilibru, relaxare și reeducarea sensibilității.
Însă, în mod special kinetoterapia contribuie semnificativ la creșterea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice, atât pe durata bolii, cât și ulterior. Exerciții precum cele de stretching, de echilibru sau de forță, completate de ședinte de drenaj limfatic, aduc beneficii concrete în fiecare stadiu de boală și tratament.
Ele contribuie semnificativ la îmbunătățirea tonusului fizic și psihic, la stimularea sistemului limfatic și circulator, la corectarea viciilor de postură și creșterea flexibilității după statul îndelungat în fund sau pe spate, cât și la îmbunătățirea echilibrului și creșterea rezistenței la efort pentru reluarea activităților normale.
Pentru rezultate pozitive pe termen lung, este recomandat ca exercițiile să fie efectuate consecvent și la o intensitate moderată. Persoanele bolnave de cancer pot efectua doar un număr moderat de exerciții fizice în depline condiții de siguranță, în timpul tratamentului și după terminarea acestuia, iar înainte de începerea exercițiilor este necesară o evaluare pentru identificarea efectelor bolii, a tratamentelor și a comorbidităților. Unde e posibil, este recomandat ca exercițiile să fie efectuate în cadrul unui grup sau sub supravegherea unui specialist kinetoterapeut, pentru a minimiza riscurile aferente și a crește eficiența efortului depus.