More
    AcasăResurseÎn câți pași poți salva o viață?

    În câți pași poți salva o viață?

    Statisticile în ceea ce îi privește pe pacienții cu afecțiuni hematologice nu par niciodată favorabile. Dar asta nu înseamnă că nu putem schimba aceste cifre în favoarea pacienților. Poate că ai aflat deja despre transplantul de celule stem hematopoietice. Dacă nu, poate nu strică să știi că, printr-un transplant de celule de la un donator compatibil, un pacient bolnav de cancer de sânge își poate primi viața înapoi. Iar noi suntem aici să-ți spunem cum poți fi chiar tu unul dintre donatorii care pot salva o viață.

    Cum poți, în câțiva pași simpli, să ajungi de la posibil-donator la super-erou. E mai ușor decât crezi. 

    Pasul 1.

    Primul pas este să te înscrii în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem.  Te poți înscrie online sau fizic, la unul dintre Centrele Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Te poți înscrie dacă ai între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună și e bine să știi că poți dona până la vârsta de 60 de ani. 

    Specialiștii din cadrul Registrului îți stau la dispoziție pentru orice întrebări privind activitatea Registrului, procedurile de donare sau de transplant de celule stem și despre securitatea datelor. 

    După etapa de informare și consiliere, vei completa un chestionar medical de autoevaluare și vei semna un consimțământ prin care îți dai acordul să fii înscris în baza de date, împreună cu datele personale, rezultatele analizelor și profilul HLA.

    Pasul 2.

    Pasul următor: recoltarea sângelui pentru niște analize. Nu te speria, ți se recoltează 15 ml de sânge pentru testarea unor boli transmisibile, conform legislației în vigoare și pentru tiparea HLA (sau antigenul leucocitar uman, testul HLA identifică genele HLA majore moștenite de către o persoană și antigenele corespunzătoare acestora prezente pe suprafața celulelor sale). Înscrierea în Registru nu este însă același lucru cu donarea. După ce te-ai înscris în baza de date, pot trece luni sau chiar ani până ai putea fi chemat/-ă să donezi celule stem. Dar hai să ne imaginăm că e nevoie să donezi cât mai repede. Ce ai de făcut mai departe? 

    Pasul 3.

    Dacă ești selectat/ă ca fiind compatibil/ă cu un pacient/ă, vei fi contactat/ă de către personalul RNDVCSH și ți se va cere acceptul pentru a dona celule stem. Ți se va preleva din nou o probă de sânge pentru analizele de verificare (deoarece unele valori se pot schimba odată cu trecerea timpului) și, ulterior, vei putea programa donarea în funcție de disponibilitatea ta și necesitățile pacientului căruia îi vei salva viața.

    Pasul 4.

    În ziua stabilită, în 90% dintre cazuri, vei veni la spital și vei dona celule stem, printr-o metodă nechirurgicală, complet neinvazivă, care durează între 4 și 6 ore și pentru care vei avea internare ambulatorie. Recoltarea celulelor stem se va face din sângele tău periferic, cu ajutorul unui aparat care îți separă celulele stem hematopoietice, luând sânge dintr-un braț și returnându-l prin celălalt braț. În alte 10% din cazuri, donarea de celule stem se face prin măduvă osoasă, celulele fiind recoltate cu o seringă specială din osul de la spatele șoldului, sub anestezie generală. Dar se întâmplă mai rar, prima metodă fiind mult mai ușoară și mai eficientă.

    Nu-i așa că nu te așteptai să poți salva o viață doar în 4 pași? Imaginează-ți că ai putea să faci asta și, mai mult de atât, că povestea ta ar putea inspira și alți oameni să se înscrie în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Și, cu cât mai mulți donatori înscriși, cu atât mai multe șanse la viață pentru pacienții cu afecțiuni hematologice! Totul stă într-o simplă alegere. 

    Conturi Bancare

    ING BANK - RON:

    RO75 INGB 0000 9999 0994 5747

    BCR - EURO:

    RO87 RNCB 0857 1422 8235 0001

    BCR - RON:

    RO72 RNCB 0067 1422 8235 0001

    Abonează-te la Newsletter

    Proiectele Noastre

    Eroii Nostri

    Resurse