Celulele stem sunt considerate a fi componentele de bază ale vieţii, fiind principalele componente tisulare ale organismului în formare, în primele etape ale dezvoltării. Datorită capacității extraordinare de a crea noi țesuturi atunci când se divid și se dezvoltă, potențialul terapeutic teoretic este enorm. În practică, doar un anumit tip de celule stem și-a dovedit valoarea terapeutică, deocamdată – celule stem hematopoietice (CSH).
Spre deosebire de celulele stem mezenchimale care reprezintă sursa dezvoltării diferitelor structure tisulare și organice (ex. țesutul nervos, țesutul cardiac, țesutul muscular, țesutul osos), celulele stem hematopoietice asigură formarea liniilor celulare sangvine, respectiv a globulelor roșii (hematiilor), a globulelor albe (leucocitelor) și a plachetelor sangvine (trombocitelor). Acestea din urmă sunt folosite în mod special în tratarea și vindecarea unor afecțiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice și ereditare, dar lista de aplicații totale nu este cunoscută în prezent.
Sângele din cordonul ombilical conține cea mai mare cantitate de celule stem hematopoietice, motiv pentru care părinții sunt sfătuiți să apeleze la serviciile unei bănci de celule stem la naștere. Cu toate astea, celule stem hematopoietice adulte se găsesc și în măduva osoasă sau în sângele periferic și orice persoană sănătoasă poate dona până în vârsta de 60 de ani.
Ideal, medicii caută compatibiliate 100% între donator și beneficiar, respectiv 10 din 10. Dacă nu găsesc, caută 9 din 10 și dacă nu găsesc nici așa se trece la procedura de haplotransplant, adică 50% compatibilitate. Donatorii sunt căutați mai întâi printre frații și/ sau surorile pacientului. În general, doar în 25% dintre cazuri există compatibilitate între aceștia. În celelalte cazuri, pacienții au nevoie de o persoană neînrudită compatibilă care să le doneze celule stem hematopoietice.
Șansa de a găsi un donator 100% compatibil, dar neînrudit, nu este tocmai grozavă, pentru că depinde în primul rând de proilul genetic al pacientului. Pentru persoanele care au gene HLA relativ comune, șansa de a găsi o persoană compatibilă este în medie de 1 la 200.000 până la 500.000. Iar rezultatul favorabil al transplantului de celule stem hematopoietice crește odată cu numărul de markeri identici dintre donator și beneficiar. De aceea, este extrem de important ca baza de date cu donatori naționali și internaționali să fi cât mai mare posibil!
Dacă te-ai hotărât să faci parte din această bază de date prin înregistrarea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) te vor interesa informațiile care urmează!
La adult, celulele stem hematopoietice se recoltează din sânge periferic sau din măduva osoasă. Ca donator, Registrul îți va pune la dispoziție un medic specialist cu care vei discuta despre fiecare modalitate de donare în parte, pentru a lua decizia cea mai bună pentru tine. În orice caz, ar trebui să știi că prelevarea celulelor stem este o procedură care se face ambulator și are o durată de 6-8 ore în decursul a 1-2 zile.
Donarea de celule stem din sânge periferic (afereză)
În mod obișnuit, concentrația de celule stem hematopoietice în sângele periferic este mică. Pentru a crește concentrația, timp de 4 zile se injectează sub piele o proteină sintetizată, denumită factor de creștere, a cărei acțiune este similară cu cea a unei proteine naturale produsă de organism care stimulează măduva să producă globule albe (leucocite), ca atunci când sistemul imunitar ar lupta împotriva unei infecții. Pe lângă asta, factorul de creștere mai are un rol – determină celulele stem hematopoietice să se desprindă de la locul lor din maduvă și să circule în sânge, de unde pot fi recoltate.
Injecțiile cu neupogen se fac subcutanat, de 2 ori pe zi, timp de 4 zile. Doza este calculată pe kilogram-corp, în funcție de greutatea corporală a donatorului. Tratamentul cu factor de creștere este în general bine tolerat, dar orice medicament, poate provoca reacții adverse, cum ar fi: dureri osoase sau musculare; dureri de cap; scăderea tensiunii arteriale, oboseală. Toate aceste reacții pot fi prevenite dacă înaintea fiecărei injecții se ia o tabletă de paracetamol. Există și reacții adverse care apar doar în cazuri rare, despre care ar trebui să discuți cu un specialist, ca parte din procedură.
În a cincea zi, printr-o simplă recoltare de sânge medicii vor stabili dacă s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice și poate avea loc donarea, care se face prin procedura denumită „afereză”. Se montează un cateter pe vena femurală (pe picior) prin care vei fi cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru
transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura de afereză nu este dureroasă, nu necesită anestezie și durează în medie 3-5 ore. La final, medicii scot cateterul și poți pleca acasă.
Ca riscuri, ar trebui să știi că în timpul aferezei este posibilă scăderea nivelului de calciu, care poate fi prevenită printr-o suplimentare venoasă pe durata procedurii. Procedura este bine tolerată și în prezent, peste 70% din trasplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sângele periferic.
Donarea de celule stem din măduva osoasă
Aceasta procedură nu necesită niciun fel de tratament special înainte, dar spre deosebire de afereză, se face obligatoriu sub anestezie generală, într-o sală operatorie.
Măduva se recoltează din osul bazinului cu ajutorul unui ac și al unei seringi. Pe întreg parcursul procedurii vei fi în grija unei echipe medicale specializate. Vei putea pleca acasă abia la 24 ore de la donare, iar refacerea completă are loc în decurs de o săptamână de la donare.
Singurul risc la recoltarea celulelor stem din măduvă îl reprezintă riscul anesteziei, ca la orice fel de operație. Pentru evitarea acestui risc, vei fi un medic anestezist înaintea procedurii, care își va da avizul pentru efectuarea procedurii. În cazuri rare, pot apărea dureri de cap după anestezie, febră postoperatorie sau stare de oboseală. Imediat după donare sunt comune durerile în locul puncțiilor, pentru 2-3 zile, dar medicii îți vor administra un tratament anti-dureros. Toate aceste complicații se rezolva în decurs de câteva zile, iar refacerea completă durează aproximativ o săptămână.
Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată și NU înlocuiește donarea de sânge!