Transplantul medular sau transplantul de măduvă osoasă nu este o intervenție chirurgicală, ci este un tratament menit să refacă „stocul” de celule sangvine sănătoase și să pună pe picioare sistemul imunitar afectat de boli cum ar fi cancerele de sânge.
Dintre bolile care pot distruge echilibrul celular sangvin fac parte:
- limfomul Non-Hogkin, limfomul Hodgkin;
- leucemia (leucemia limfoblastică acută, leucemia mieloblastică acută, leucemia limfocitară cronică, leucemia mielocitară cronică);
- mielomul multiplu;
- sindromul mieloplazic;
- amiloidoza primară;
- cancer solid (testicular, ovarian, sarcomul Ewing);
- homoglobinopatii;
- anemie aplastică severă;
- afecţiuni autoimune (artrită, lupus, sclerodermie, sindromul Guillain-Barre, scleroză multiplă, anemie pernicioasă etc.)
În cazul anumitor afecțiuni, în special a formelor agresive de cancer de sânge, transplantul medular este ultima șansă la viață și este condiționat de găsirea unui donator compatibil de celule stem hematopoietice.
PROCEDURA DE TRANSPLANT MEDULAR
În mod specific, tratamentul neoplaziilor hematologice constă în administrarea de doze mari de citostatice pentru distrugerea propriei măduve osoase afectată de boală, urmate de restabilirea hematopoiezei prin transplantul de celule stem recoltate anterior chiar de la bolnav sau de la un donator.
Exista 2 tipuri de transplant de măduvă, fiecare având indicații specifice pentru diferitele tipuri de boli hematologice:
- Autogrefa sau transplantul autolog de celule stem hematopoietice: celulele medulare se recoltează de la bolnav și se readministrează după un tratament specific, la un interval de 1-2 luni.
- Alogrefa sau transplantul alogeneic de celule stem hematopoietice: celulele se recoltează de la un donator sănătos, compatibil cu pacientul, și sunt administrate pacientului după tratamentul specific de condiționare.
Alogrefa se poate face cu:
- Donator familial: donatorul sănătos, compatibil, poate proveni din familia pacientului (frate/sor- HLA compatibil);
- Donator neînrudit: donatorul sănătos, compatibil, poate fi un donator voluntar din Registrele Internaționale de Donatori de Celule Stem Hepatopoietice
ETAPELE PRINCIPALE ALE TRANSPLANTULUI
Recoltarea celulelor stem hematopoietice:
- etapa de mobilizare a celulelor stem: administrarea de citostatic + factori de creștere pentru pacient sau numai factori de creștere pentru donatorul sănătos
- procedura de afereză: recoltarea cu ajutorul aparatului de citafereză a celulelor stem din sângele periferic (mai multe detalii despre recoltare AICI)
Etapa de transplant:
- etapa de condiționare: administrarea de citostatice în doze conforme protocoalelor aprobate de Comisia Națională de Bioetică;
- transplantul de celule stem periferice: grefonul este administrat intravenos ca o transfuzie de sange;
- etapa de reanimare hematologică până la prinderea grefei cu izolare în camera sterilă plus administrarea de factori de creștere, produse sanguine labile iradiate și cu asigurarea unei protecții antimicrobiene complete pentru aproximativ 1 lună de zile;
- etapa posttransplant: control clinic și paraclinic permanent asigurat de echipa de transplant, program complet de vaccinare
POSIBILE RISCURI
Succesul unui transplant medular nu poate fi garantat. El depinde de numeroşi factori, cum ar fi tipul de transplant, vârsta, sexul, starea generală de sănătate. Transplantul de măduvă osoasă prezintă multe complicaţii şi diverse reacţii adverse, motiv pentru care pacientul trebuie să fie bine informat de către medic în privinţa acestor aspecte înainte de efectuarea procedurii. După ce ia la cunoştinţă aceste lucruri, pacientul care doreşte să facă transplant trebuie să semneze un consimţământ că este de acord cu procedura de transplant şi că îşi asumă riscurile acestuia.
Cu toate acestea, este important de reținut că transplantul de măduvă osoasă este o procedură care a salvat şi continuă să salveze mii de vieţi.
- Transplantul medular nu este o procedură chirurgicală, ci seamănă mai degrabă cu o transfuzie de sânge: constă în recoltarea de celule sănătoase pentru grefă fie de la pacient, fie de la un donator compatibil cu pacientul.
- După transplant, pacientul nu are imunitatea dezvoltată astfel că trebuie să rămână izolat în secția de transplant medular pentru prima lună.
- Imunitatea după transplant se reface după un an, motiv pentru care tratamentul de recuperare durează, în medie, tot atât.
- În România se face transplant medular în centrele de la Fundeni, Timișoara, Târgu Mureș, Iași și la Spitalul Colțea din București (doar auto-transplant).
- Atât costul procedurii de transplant, cât și al tratamentului de recuperare sunt suportate integral de statul român.