Pentru unii, supereroii sunt personaje fictive, desprinse din filme de Hollywood sau benzi desenate. Pentru noi, supereroii sunt oameni reali, care fie salvează viețile celor din jurul lor, fie pur și simplu le fac mai frumoase, zi după zi.
Și, pentru că tot am aflat întâmplător că 28 aprilie este Ziua Internațională a Supereroilor, dați-ne voie să vă spunem povestea unui supererou foarte important pentru Asociația noastră – Corneliu Filimon.
Corneliu este fiziokinetoterapeut. E absolvent al specializării Kinetoterapie și Motricitate specială în anul 2009, cu studii aprofundate de Kinetoterapie în afecțiunile ortopedico-traumatice. Corneliu are o experiență de peste 10 ani în clinici specializate. Iar de aproape 3 ani, ne este alături în proiectul nostru de recuperare fizică, kinetoterapie și terapie prin masaj de la Spitalul Colțea. Dăruirea sa, căldura și buna-dispoziția molipsitoare sunt doar câteva dintre calitățile lui Corneliu. Cele care se văd cu ochiul liber. Dincolo de toate astea, Corneliu are un suflet de aur. O compasiune enormă pentru cei din jur, ce îl face să ofere întotdeauna mai mult.
Rolul său este acela de a alina durerea fizică a pacienților din secția de hematologie a Spitalului Colțea. Pentru că aceștia pot petrece chiar și luni de zile internați în spital, efectele secundare sunt inimaginabil de grele. Atrofia musculară, pierderea rezistenței fizice și a funcțiilor de coordonare și control, a echilibrului, stricarea posturii corpului, sensibilitate crescută la durere etc. Aici intervine Corneliu, prin ședințele de kinetoterapie, recuperare fizică sau masaj, care contribuie semnificativ la creșterea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice.
Însă el nu se limitează doar la acest rol de a diminua durerea fizică. Prin tot ce face, încearcă să o „repare” și pe cea emoțională. Printr-un zâmbet, printr-o vorbă bună sau prin simplul fapt că îi face să se simtă mai bine, iar asta le oferă pacienților încredere, speranță și dorința de a duce lupta la bun sfârșit.
Iar asta nu e tot. De curând, Corneliu a îmbinat două dintre pasiunile sale (a face bine cu a desena ilustrații) într-un proiect inedit, menit să aducă mai multe zâmbete și bună-dispoziție pacienților din secția de hematologie. Corneliu le-a creat cărți de colorat, cu ilustrații desenate chiar de el! Totul a pornit dintr-o nevoie simplă de a-i surprinde și de a-i bucura pe pacienții săi, dar a continuat pe măsură ce singur a descoperit și a înțeles numeroasele beneficiile ale terapiei prin colorat. Dincolo de faptul că e cea mai simplă metodă de relaxare și calmare, coloratul dezvoltă creativitatea, ajută la stimularea simultană a celor două emisfere cerebrale, reduce anxietatea și crește abilitatea de a te concentra în orice condiții. În momentul în care colorăm, mintea e prezentă și se focusează asupra desenului. În acest fel, nu ne mai gândim la problemele stresante de zi cu zi, ne detașăm de stres și ne educăm încet-încet abilitatea de a ne concentra în orice condiții. Pe scurt, beneficii pentru oricare dintre noi, însă mai cu seamă pentru pacienții internați în secția de hematologie de la Spitalul Colțea, care trăiesc cu anxietate, stres și incertitudine în fiecare zi.
De aceea îl prețuim atât de mult pe Corneliu și îl considerăm supereroul nostru, pe care vrem să-l sărbătorim în această zi internațională a supereroilor. El e, în primul rând, un supererou real, în carne și oase, care face bine zi de zi, iar toată lumea îl adoră fără să aibă mantie sau costumații grandioase.