proiect-grup-suport

Grup de suport psihologic pentru pacienții secției de hematologie

Unde-s mulți, puterea crește

Orice moment de după aflarea unui diagnostic precum cancerul poate fi momentul când te pierzi pe tine. Apar anxietatea, depresia, frica, furia, vina, regretul, singurătatea și căutarea unui sens. Simplul gând că boala ar fi mai puternică decât tine te poate „imobiliza” din punct de vedere psihic.

Nu-i ușor să faci față efectelor secundare ale tratamentului, să te confrunți cu oboseala, durerea fizică, pierderea în greutate sau pierderea părului. Adeseori, pacienții își schimbă atitudinea față de tratament și decid să-l întrerupă tocmai din cauză că nu mai au forță nici fizică, nici psihică, să meargă mai departe.

Pentru că știm pe pielea noastră ce înseamnă toate acestea, am luat hotărârea să înființăm grupuri de suport psihologic pentru toți pacienții secției de Hematologie de la Spitalul Colțea.

Există numeroase cercetări care arată că intervențiile prin psihoterapie de grup sunt productive în timp, economice și eficiente în îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer. Aceștia devin mai relaxați, mai cooperanți în tratament, iar durerea fizică devine mai ușor de suportat.

Sentimentul de apartenență la un grup și explorarea interpersonală în cadrul acestuia sunt două componente indispensabile pentru o terapie eficientă.

Faptul că cei implicați în terapia de grup au în comun limitarea timpului, a puterii și a sănătății, îi face să conștientizeze că nu sunt singurii și nu sunt singuri. Iar când sunt mai mulți cu aceleași probleme, puterea de a rezolva acele probleme crește.

 

Psiholog Simona Dumitru

Simona Dumitru este psiholog clinician și psihoterapeut în psihoterapia psihanalitică a copilului, adolescentului și adultului, candidat IPA și formator în Fundația Generația.

Simona își dorește ca, prin ședințele de grup, să trateze cu pacienții ei următoarele teme fundamentale: asumarea tratamentului și a efectelor ce decurg, responsabilitatea, izolarea, neprevăzutul și capriciile vieții, recunoașterea mortalității noastre și consecințele care decurg de aici cu privire la felul în care trăim.

 

Detalii organizatorice

O ședință de grup durează 80 de minute și se va desfășura de două ori pe lună, timp de un an.

Pentru ca terapia de grup să funcționeze cât mai eficient, este nevoie de 7-8 membri, cu un interval acceptabil între 5-10 membri.

Înscrierile la terapia de grup se fac la dr. Colita. Opțional, pot exista și întâlniri preliminare individuale înainte de terapia de grup.

 

Ce se întâmplă după sedințe

Modul de desfășurare a ședințelor de terapie sub atenta coordonare a psihologului Simona Dumitru garantează, pe de-o parte, înțelegerea și acceptarea diagnosticului.

Primirea și oferirea susținerii și feedback-ului duce la îmbunătățirea relațiilor și a comunicării interpersonale, la experimentarea de noi comportamente sociale și stabilirea de obiective rezonabile. Pacienții care nu mai văd sensul vieții vor simți brusc că sunt în control, că pot schimba felul în care percep ceea ce li se întâmplă și aleg cum să lupte cu asta.

Faptul că își vor verbaliza onest și direct propriile sentimente îi va ajuta să și le înțeleagă mai bine. Încrederea în propria persoană va crește, iar dorința puternică de a lupta cu boala va înlocui depresia și anxietatea.