despre-noi

Despre ARDCEL

Se spune că viața este ceea ce ni se întâmplă în timp ce suntem ocupați să ne facem planuri. Însă, din păcate, uneori imprevizibilul ne lovește dur și putem ajunge în fața unei curse contra-cronometru pe care nu suntem pregătiți s-o pierdem, dar nici nu știm cum s-o câștigăm.

Să simți că nu mai ai timp suficient este cel mai dureros lucru pe care îl poți simți când vrei să câștigi cursa vieții tale.

Leucemia sau cancerul de sânge este un diagnostic dur, care îți poate schimba viața într-o secundă. ARDCEL (Asociația pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem) este un grup de câțiva oameni care luptă ca acea secundă să nu activeze, metaforic vorbind, o bombă cu ceas. Pentru că leucemia și alte 74 de boli pot fi tratate prin transplant de celule stem. Tot ce contează este să se găsească la timp un donator compatibil. Cu cât numărul de donatori înscriși în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este mai mare, cu atât șansa de a găsi un donator compatibil cuiva care are nevoie este mai ridicată.

De ce facem tot ce facem? Din două motive:

 1. Unii dintre noi am fost la rândul nostru pacienți și am învins leucemia datorită unui transplant cu celule stem. Am văzut că SE POATE, că ne putem naște din nou, că putem câștiga în fața unui adversar atât de temut cum este această boală.
 2. Atunci când știi că vindecarea există, când primești o a doua șansă la viață, faci tot posibilul ca și alții să se bucure de ea. Nu mai poti dormi liniștit dacă nu faci ceva pentru oameni care trec prin ceea ce ai trecut și tu, pentru că le cunoști nevoile, emoțiile și, mai ales, problemele, și știi că acestea pot fi învinse.

Noi vrem să fim alături de fiecare pacient în cursa vieții lui, pentru a-i reaminti în fiecare secundă că POATE să câștige.

Am început în 2012, prin acțiuni de voluntariat în Campania „Donează o șansă la viață!” a Registrului Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Apoi am vrut să mergem mai departe, să susținem și mai mult cauza, pentru ca și mai mulți oameni să afle cât de ușor pot salva o viață. Așa că am înființat Asociația pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem, atât pentru pacienți, cât și pentru alți oameni care vor să sprijine cauza noastră. Pentru că unde-s mulți, puterea crește.

Misiunea noastră este să ne îndeplinim toate obiectivele de mai jos:

 1. Să fim alături de pacienți acordându-le consultanță, consiliere, îndrumare și susținere
 2. Să sprijinim în continuare activitatea Registrului Donatorilor din România (RNDVCSH), alături de toate instituțiile și unitățile medicale colaboratoare, care realizează activități de recrutare, testare, donare și transplant de celule stem hematopoietice, atât la nivel național, cât și internațional
 3. Să strângem fondurile necesare pentru susținerea proiectelor specifice activității de donare, testare, căutare donatori compatibili și transplant de celule stem hematopoietice, în special în cazul donatorilor neînrudiți
 4. Să sprijinim financiar diversele activități științifice și de cercetare în acest domeniu.

Mai multe informații despre proiectele noastre aflate în desfășurare puteți citi în secțiunea PROIECTE.

CINE SUNTEM?

MEMBRI FONDATORI

Suntem șase membri fondatori, uniți de povești de viață care ne determină să ne implicăm 100% pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de un transplant de celule stem.

 1. Andrei-Cătălin Gandrobur – președinte
 2. Claudia-Valeria Chelan – vicepreședinte
 3. Adriana-Nicoleta Dinu – vicepreședinte
 4. Aurora Dragomirișteanu
 5. Gabriela Lefter
 6. Vlad Vasile-Voiculescu

 

VOLUNTARI

Ca orice asociație, ARDCEL nu ar putea să existe fără voluntari cu suflet, oameni dedicați și dornici să facă fapte bune, „eroii noștri”, așa cum ne place să-i numim.

 1. Ionuț Popescu
 2. Vasile Rusu
 3. Adrian Vicol
 4. Camelia Rusu
 5. Daniel Cojocaru

 

Dacă dorești să sprijini îndeaproape cauza pentru care luptăm, poți deveni oricând voluntar sau membru asociat. Te așteptăm cu brațele deschise pentru ca împreună să salvăm și mai multe vieți.